fbpx

FAQ - Frågor och svar

Varför skaffa solceller?

Solceller är en bra investering både för miljön och plånboken. Priserna på solceller har sjunkit med 75-80% de senaste åren. Prissänkningen beror på att intresset för solceller har stigit i många länder. Det är också bra utifrån ett miljöperspektiv eftersom solenergi kommer från en förnyelsebar energikälla, solen.

Ett räkneexempel:
En solcellsanläggning på 10 kw skulle i Sverige under gynnsamma förhållanden producera ca 10 000 kwh per år, vilket skulle på 25 år ge 250 000 kwh. Med en möjlig effektreducering, i genomsnitt 90% på 25 år ger då 250 000kwh * 0,9 = 225 000 kwh. Skulle inte elpriset höjas på 25 år ger det 225.000 kr beräknat på ett elpris på 1 kr/kWh.

Solceller har den unika förmågan att skapa energi utan rörliga delar vilket gör att de har väldigt lång livslängd

1. Bra val för miljön

Solceller är ett skonsamt sätt att producera el. I processen uppstår ingen koldioxid eller andra utsläpp som påverkar miljön.

2. Bra för din plånbok

Med egna solceller på taket kommer dina löpande elkostnader att sjunka drastiskt. Får du el över går det att lagra den i ett batteri för senare användning. En del elhandelsbolag, som Kraftringen, köper dessutom gärna överskottselen från privatpersoner.

3. Ökad energistandard på ditt hus

Solceller ökar fastighetens standard avseende energianvändning. Energi från solen anses vara en förbättring av bostaden och kan på så sätt öka värdet på fastigheten.

4. Underhållsfritt

Solcellsanläggningar har en lång livslängd på cirka 30 år. När solcellerna väl är på plats är de i princip självgående. Regnet sköter underhållsarbetet till stor del och varken tvättning eller snöskottning rekommenderas.

5. Investeringsstöd

Du kan få ROT-avdrag eller statligt investeringsstöd för dina solceller. Som privatperson kan du göra ROT-avdrag och få tillbaka 30 % av dina montage- och installationskostnader. Ett annat alternativ är att ansöka om statligt stöd, som maximalt uppgår till 30 procent av dina totala kostnader. Ansökan sker via Länsstyrelsen. Du kan dessutom få skattereduktion och stöd genom systemet för elcertifikat.

– Det kan vara klurigt att navigera bland alla tekniska termer, begrepp och bestämmelser när du ska investera i solceller. Därför hjälper vi våra kunder hela vägen. Från ett första samtal till färdiginstallerade solpaneler. Vi kan även hjälpa till med ansökningshandlingar för bygglov, solcellsstöd eller ROT-avdrag för installationen, säger Anders Ekne på Kraftringen.

Fler frågor och svar

Vad menas med elförbrukning?

Förbrukningen delas upp i tre områden: hushållsel, uppvärmning och varmvatten. En genomsnittlig villa i Sverige med direktverkande el har en förbrukning på

Vad är amorfa solceller?

Amorfa solceller eller tunnfilmsceller, som de även kallas består av ett tunt skikt av kisel som sitter på baksidan av metall, glas

Vad är mono kristallina solceller?

Mono kristallina solceller består av tunna skivor från en enkristall kiselblock. Denna metod har en högre verkningsgrad än poly kristallina solceller vilket

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse
av My Energy Partner webb.