Amorfa solceller eller tunnfilmsceller, som de även kallas består av ett tunt skikt av kisel som sitter på baksidan av metall, glas eller plast. Denna typ av celler kan tillverkas elastiskt vilket gör att designen kan anpassas. Nackdelen med amorfa solceller är att verkningsgraden är låg och sjunker betydligt fortare med åren jämfört med kristallina […]
Mono kristallina solceller består av tunna skivor från en enkristall kiselblock. Denna metod har en högre verkningsgrad än poly kristallina solceller vilket generar till ett dyrare pris. Förutom den höga verkningsgraden fungerar denna typ bättre vid molniga dagar då solljuset är sämre. Mono kristallina solceller har en mörkare nyans än poly kristallina solceller.
Poly kristallina solceller består av kisel kristaller som fungerar som fotodioder. När solstrålarna träffar cellerna skapas en elektrisk spänning på cellens fram- och baksida som i sin tur genererar ström. Poly krisallina solpaneler har en blå färg på sina celler och är även den mest förekommande och billigaste typen av solcell.
De positiva konsekvenserna av att installera en solcellsanläggning är bland annat att den minskar behovet av att köpa el och att man har samma energipris/kWh under många år framåt. En annan positiv effekt är naturligtvis även minskad miljöpåverkan och en mindre andel fossil produktion.
Med anledning av den senaste tidens rapportering om statligt stöd till solceller är det många som har frågor kring stödet. Vi har därför samlat ett antal vanliga frågor och svar nedan. Inledningsvis följer en kort sammanfattning om hur situationen ser ut i nuläget. Budget för investeringsstödet för solceller 2019 är 736 miljoner kronor. Stödnivån bestäms av […]
De flesta solpanelerna görs på samma sätt. Själva cellerna, som oftast besår av kisel, ligger inbäddade mellan skikt av polymerfilm och glas. Allt är sedan monterat i en metallram.
De flesta solpanelerna görs på samma sätt. Själva cellerna, som oftast besår av kisel, ligger inbäddade mellan skikt av polymerfilm och glas. Allt är sedan monterat i en metallram.
Det är flera parametrar som påverkar priset på solceller. Exempelvis: Paneltyp: Standard, premium eller integrerad. Takets lutning. Paneleffekten. För att räkna ut det exakt behövs fler och mer noggranna värden. Men en fastighet med 23 graders lutning och där solpanelen är av typen standard uppskattar vi kostnaden till ca: 1300 kr per kvadratmeter.
Pris per kWhEn solcellsanläggning kostar från 12.000 till 20.000 kronor per kW inklusive växelriktare. Ett komplett 3 kW-system med solcellsmoduler, växelriktare, med mera kostar i storleksordningen 50.000 kronor och ett 5 kW-system kostar i storleksordningen 75.000 kronor. I princip oberoende av typ, men främst beroende på placering ger en solcellsanläggning från 600 till 1.000 kWh/år […]
När solens strålar träffar solcellerna uppstår elektrisk spänning mellan framsidan och baksidan av cellen. Metallkontakter tar upp laddningen och det bildas likström. Eftersom varje enskild solcell bara kan alstra en liten mängd ström, seriekopplar man solcellerna till solpaneler. Ofta används dock uttrycket ”solceller” när man egentligen syftar på hela enheten med solpaneler. För att elen […]