fbpx

Ninas story

Bland hönor, bin och 1930-talet får solen plats

Hemma på Ninas gård i Romfartuna finns numera en solcellsanläggning som producerar billig solel åt familjen. Nina och hennes man Andes räknar med lägre elkostnader och att det ger extra klirr i kassan.

Solcellssystem

0
kW
Egen solelproduktion
Solel 52%
Inköpt el från elbolaget
Elbolag 48%

Vi räknar med en sänkning av den rörliga delen av våra elkostnader och att överskottsel ger lite extra klirr i kassan.

Nina Deila,Romfartuna

Solceller på garagetaket ger familjen extra klirr i hushållskassan.

Första gången vi träffade Nina och Anders var hemma på deras gård i Romfartuna. Anders var den teknikintresserade som såg möjligheterna med solceller medan Nina var entreprenören som gillade allt det gården kunde producera. 

På deras gård finns flera byggnader för alla slags projekt. Från bisamhället i Ninas bibod till Anders garage där han mekar med bilar. På garagetaket hittar vi deras installerade solcellsanläggning i rakt söderläge. Utan störande omgivning kommer solcellssystemet att sänka familjens rörliga elkostnaderna med mer än 50%. Familjen räknar med minskade elkostnader som ger ett extra tillskott till hushållet. De räknar också med att investeringen betalar sig på 8 år.

Bild: Nina Deila en klurig entreprenör och skribent med många strängar på sin lyra.

Jag mår bra när jag omges av bruksföremål från förr.

Nina har många bollar i luften. Till vardags arbetar hon som teknisk skribent på industriföretaget Westermo och sedan några år tillbaka och utanför det vanliga arbetet driver hon företaget ”Deila och Dåtiden”. Flera gånger i veckan på olika platser i Västerås ger hon guidade historiska turer om Västerås och livet från förr.

När vi installerade solcellsanläggningen hemma hos Nina och hennes familj kunde vi inte undgå att se den gamla ljusblå bilen i garaget, en Ford Mercury från 1950-talet.

För oss berättar Nina att hon är uppvuxen med en familj och en pappa med en förkärlek till amerikanska bilar och dragracing. Bilarna har därför alltid funnits med som ett naturligt inslag i hennes liv. Med tiden har Nina däremot ändrat uppfattning om vilka bilar det är hon tycker om. Jag har varit inne på 1950-tal men nu gäller sent 1920- eller 1930-tal.

Bild: Nina har alltid något på gång. Är det inte guidade turer så är det garanterat något annat. Följ Ninas värld på Facebook.
Bild: I biboden är Nina omgiven av gamla bruksföremål som får henne att må bra. Boden är hennes hideaway i vardagen..

Bild: På Kyrkbacken i Västerås håller Nina guidade upplevelseturer där hon berättar om livet förr.

Slumpen gjorde att jag startade "Deila och dåtiden".

Nina säger att hon gillar allt som är riktigt gammalt. Gärna bruksföremål från från sekelskiftet och saker från mitten på 30- och 40-talet. Sakerna får henne att trivas och må bra.

– Allt började då jag sökte till Västerås Folkhögskola. Under kursens gång fick vi möjligheten att göra historiska guidningar åt Västerås Turistbyrå. Sedan dess har det fortsatt och nu har det gått 13 år och mitt intresse har bara vuxit starkare.

– Under alla år hade jag tankar på att starta eget. Jag tänkte att det kunde ju inte vara hela världen.

Idag gör Nina djupdykningar i historiska arkiv och använder allt som som hon hittar och som hon genom åren sparat för sina egna guidade turer i det egna företaget
Deila och Dåtiden”.

I min handelsbod berättar jag om livet från förr.

Hemma på gården mitt emot Anders garage med solceller har hon sin bibod. – Boden ger mig utrymme att förvara de saker som jag annars inte har plats för. I min bod mår jag bra. Den är mitt hideaway där jag kan lyssna på musik och umgås med mina saker.

Drömmen är att få äga en gammal handelsbod där jag ser mig själv stå vid disken och berätta om tiden förr. Grejen är den att jag tycker om många saker. Jag gillar det som handlar om gamla bilar, höns, bin, honung, kläder, prylar och historien från förr. Bland mina vänner är det känt. Därför kommer de ofta med prylar utan att jag behöver fråga eller leta. Och tur är väl det, för sakerna jag vill ha finns ju inte på Clas Ohlsson.

Bild: I Ninas bibod hittar hon lugnet bland alla sina gamla ting.
Bild: På väggen i Ninas bod hittar du allt frå amerikanska navkapslar till burkar och lampor.
Bild: Färskpressad honung på burk med designade etiketter "Nina & Bina" säljer som smör i solsken.

Jag säljer min egen honung till vänner och bekanta.

Eftersom vi bor på landet har jag tänkt att mina barn borde få växa upp med hönor. Nu när vi har tuppar och höns tycker alla i familjen att det är naturligt inslag i vardagen. De går omkring där på gården som ett gäng miniorer. För mig blev det en oväntad feelgood att ha höns. Det är rogivande och skönt för själen.

Med hönorna kom mina tankar om bin. De är naturliga men de är också komplexa och rör sig i andra dimensioner än vi människor. Det finns mycket att lära av de. Nu har jag haft bin i snart två år. Det började med två kupor, och idag har jag fem. Jag tror det är en mening att jag ska ha bin. Du hör ju på orden: ”Nina och bina”.

Roligast är det när jag kan hälla upp honung på burkar med mina egna etiketter. När jag fotat burkarena säljer jag de till vänner och bekanta.

Fler av våra
kundprojekt

Familjen Lundberg

Privatperson

Arbonova Fastigheter​

Fastighetsägare

SNAB Fordonsindustri

Företag

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse
av My Energy Partner webb.