fbpx

Bättre totalekonomi när du dimensionerat för optimal elanvändning.

De aspekter som vanligtvis begränsar hur mycket solceller man kan sätta upp är takets storlek (om det inte finns någon annan bra yta), pengarna man är villig att satsa, och sin egen elanvändning. Om man producerar mer el än vad man gör av med på årsbasis förlorar man vissa fördelar, t.ex. skattereduktionen för produktionen som överskrider årsförbrukningen, samt att ens elnätbolag kan ta ut extra avgifter. (Det är dock långt ifrån alla som gör det, något vi går igenom här.)

En vanlig solcellsanläggning är på 5 kW – 10 kW, och tar upp mellan 25 – 60 m2 och får plats på de flesta villatak. Solcellsanläggningar under 3 kW blir ofta dyra på grund av vissa fasta kostnader, t.ex. transport av material och personal.

För större solcellssystem behöver man även förhålla sig till storleken på fastighetens huvudsäkring. Man kan räkna ut hur stor solcellsanläggning som får plats genom att ta spänningen i elnätet, roten ur 3 och huvudsäkringen, ex. 400 V x 1,73 x 16 A. För ett vanligt hus med 16 A i huvudsäkring blir maxeffekten på anläggningen alltså cirka 11 kW. (Notera att det är maxeffekten på växelriktaren, det går sen bra att överdimensionera solcellseffekten i förhållande till växelriktaren.) Om man får plats med en större anläggning än vad huvudsäkringen tillåter kan man utforska dessa lösningar, alternativt höra med sitt elnätbolag vad som krävs för att “säkra upp”, d.v.s. byta till en större huvudsäkring.

Fler omvärldsartiklar

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse
av My Energy Partner webb.